Hvorfor utro

Hvorfor er partneren utro?

Utroskap: – Hvorfor velger mennesker å være utro?

Utroskap er et aktuelt tema i dagens samfunn, der par er adskilt store deler av dagen, og mye kommunikasjon foregår gjennom enheter partneren din ikke har tilgang til. Hvorfor utro? Det er like lett å mistenke partneren sin for noe de aldri har gjort som det er å ikke legge merke til utroskap. Tegn på utroskap kan være mange.

Å finne ut at partneren din har vært utro kan vekke en rekke vonde følelser. Det er naturlig å være sint, trist, såret eller til og med fysisk uvel.

Mest av alt lurer du kanskje på hvorfor de i det hele tatt var utro mot deg. Det viser seg at i de fleste tilfeller er det de som er årsaken, og ikke noe du har gjort galt. Så hvorfor velger folk å være utro?

En spørreundersøkelse fra 2017 utforsket akkurat denne problemstillingen. 500 deltakere som har vært utro mot partneren sin ble spurt om årsaken til at de valgte å ha sex med noen utenfor forholdet deres. Spørreundersøkelsen fant 8 hovedgrunner til utroskap.

Det gir oss selvfølgelig ikke et veldig godt inntrykk av hvert enkelt tilfelle av utroskap. Vi får derimot en bedre forståelse av omstendighetene som får mennesker til å ville være utro.

Hvorfor utro? 8 faktorer og hvordan disse kan dukke opp i ditt forhold.

 1. Sinne eller hevn

Noen ganger er folk utro fordi de er sinte og ønsker å ta hevn.

Kanskje du nettopp fant ut at din partner har vært utro mot deg. Du er såret og har lyst til å ta hevn, slik at de må gå gjennom det samme som deg og virkelig forstå den smerten du følte.

Hvorfor utro? Noen ganger er folk utro fordi de er sinte og ønsker å ta hevn.

Med andre ord er «de såret meg, så jeg skal såre dem» mentaliteten som ofte observeres hos mennesker som er utro for å hevne seg.

Utroskap kan også komme som følge av andre ting som har gjort partneren din sint, uten at de er ute etter å hevne seg, blant annet:

 • Frustrasjon i et forhold der partneren din ikke forstår behovene dine
 • Skuffelse over at partneren din ikke er der for å tilby deg psykisk støtte når du trenger det
 • Sinne på en partner som er veldig mye borte
 • Frustrasjon i etterkant av en krangel
 1. De har mistet gnisten

Få andre følelser i livet topper den mystiske og hjertevarmende følelsen av å bli forelsket i noen. Beklageligvis varer den følelsen nesten aldri for evig. Når du først forelsker deg i noen kjenner du på overveldende følelser av lidenskap, spenning og glede. Til og med en ubetydelig tekstmelding kan få strømmer av dopamin til å sendes rundt i hjernen din.

Intensiteten av disse følelsene minker nesten alltid med tiden. Lengevarende, stabil og betryggende kjærlighet eksisterer naturligvis, men sommerfuglene du følte i magen på deres første date er ofte ganger ikke nok til å skape et stabilt forhold.

Husk at å miste gnisten ikke betyr at to mennesker ikke elsker hverandre!

Derfor er det ofte vanskelig å avslutte et forhold som føles trygt, trivelig og familiært, men å fortsette et forhold der det ikke finnes noe romantisk tiltrekning kan føre til et sterkt ønske om å oppleve kjærlighet igjen, og dermed være årsaken til utroskap.

 1. En anledning til å være utro

I de aller fleste tilfeller viser det seg at folk som er utro ikke mener noe vondt eller er misfornøyd med partneren sin. Et overveldende flertall gjør det kun fordi den muligheten dukker opp.

Anledning til utroskap.

Se for deg dette: du er frustrert over den emosjonelle avstanden mellom deg og partneren din. Du sliter med følelser av lav selvtillit og angst angående utseendet ditt. En dag kommer en vennlig kollega bort til deg når du er alene og sier «Jeg er veldig tiltrukket av deg. La oss finne på noe sammen en gang».

Det kan hende du velger å ikke være utro hvis bare en eller to faktorer dukker opp, men denne blandingen – avstanden mellom deg og partneren din, usikkerhetene rundt utseendet ditt og oppmerksomheten du får av kollegaen din – gjør det mer sannsynlig å være utro.

Eksempler på andre lignende scenarioer

Visse omstendigheter kan øke sannsynligheten for utroskap, til og med i et langvarig forhold, blant annet:

 • Å ha drukket litt for mye på en fest og overnattet hos noen andre
 • Å føle et behov for kroppskontakt etter en stressende situasjon
 • Å jobbe i et miljø som krever mye fysisk og emosjonell kontakt
 1. Forpliktelsesangst

Mennesker som sliter med forpliktelse er i noen tilfeller mer utsatt for å være utro. Dessuten er alle forhold unike, og ikke alle tolker forpliktelse likt.

Det kan hende at to mennesker som inngår i et forhold har veldig ulike formeninger om typen forhold de er en del av, som for eksempel om det er et fast forhold, en tilfeldig sexpartner eller «friends with benefits», det vil si et venneforhold der man har sex uten at man føler seg romantisk tiltrukket av hverandre.

Det er også fullstendig mulig å elske noen, men likevel være engstelig for å ta forholdet et steg videre. I slike tilfeller hender det at man ender opp med å være utro for å unngå å være fortrolig overfor partneren sin, selv om man egentlig ønsker å være en del av det forholdet.

Andre grunner til at folk ikke vil inngå i langvarige forhold kan være:

 • Den moderne dating kulturen, der korte eventyr verdsettes mer enn romantiske forhold
 • Ønsket om å finne en enkel vei ut av et forhold
 • Dating apper gjør det forholdsvis enkelt å finne nye partnere på kort tid
 1. Uoppfylte behov

Noen ganger er det vanskelig å vite nøyaktig hva partneren din forventer av deg. Derfor kan det være vanskelig å tilfredsstille de ulike behovene de har. Mange velger å ikke gi opp på forholdet, i håp om at ting vil bedre seg i fremtiden, særlig om forholdet er givende på andre vis.

Uoppfylte behov er grunn til utroskap.

Uoppfylte behov kan føre til frustrasjon, som ofte blir verre om ikke man klarer å kommunisere bedre. Det kan motivere folk til å oppsøke fortrolighet hos andre mennesker.

Uoppfylte intime behov kan dukke opp når:

 • Partnere tenner seksuelt på ulike ting
 • En av partnerne ikke kan eller ikke ønsker å ha sex
 • En eller begge partnerne er ofte borte hjemmefra

Uoppfylte emosjonelle behov kan også være en årsak til utroskap. Emosjonell utroskap er vanskelig å definere, siden ulike mennesker har ulike emosjonelle forventninger fra en partner, men som regel går det ut på at noen investerer mye tid og emosjonell energi i en person annet enn partneren deres.

Hvis partneren din virker uinteressert i hva du tenker, føler eller hva du har å si, kan det hende at du velger å dele det med noen som er interessert. Det kan føre til et intimt forhold, som kan ofte minne om et kjærlighetsforhold.

 1. Libido

Et enkelt ønske om å ha sex kan drive folk til å være utro. Andre tidligere nevnte faktorer, som en passende anledning til å ha sex eller uoppfylte intime behov kan føre til utroskap som kan skyldes høy sexlyst.

Likevel kan det hende at noen som ønsker å ha sex oppsøker anledninger til å gjøre det uten at noen av de andre faktorene spiller inn.

Til og med mennesker som har seksuelt oppfyllende forhold kan oppsøke sex utenom forholdene deres. Dette kan komme som en konsekvens av høy sexlyst, og ikke som følge av noen emosjonelle eller seksuelle problemer med forholdene deres.

 1. Behov for mer variasjon

Når det gjelder forhold, gjelder behovet for variasjon i hovedsak sex. For eksempel kan noen være nysgjerrig på å prøve ut noen typer sex som partneren ikke viser noe særlig interesse for, selv om de har et godt forhold ellers.

Variasjon kan også gjelde:

 • Ulike samtaleemner eller kommunikasjonsformer
 • Andre ikke-seksuelle aktiviteter
 • Tiltrekning til noen andre
 • Forhold med andre folk i tillegg til partneren sin

Tiltrekning er et nokså viktig tema når det gjelder variasjon. Folk kan ofte være tiltrukket mange slags mennesker, og det stopper ikke nødvendigvis opp fordi man er i et forhold. Noen mennesker i monogame forhold kan ha vansker med å ignorere slike tanker og følelser.

 1. Lav selvtillit

Ønsket om å få bedre selvtillit kan også motivere folk til å være utro.

Samleie med en annen kan vekke positive følelser. Det er vanlig å føle seg sterk, attraktiv, selvsikker eller vellykket. Slike følelser bidrar gjerne til å øke selvtilliten din.

Lav selvtillit kan være grunn til utroskap.

Mange folk som er utro på grunn av selvtillitsproblemer har partnere som elsker og støtter dem, men slike mennesker tenker ofte «de føler at de må si det,» eller «De vil bare ikke at jeg skal føle meg dårlig.»

Å motta beundring og komplimenter fra en ny og ukjent person kan virke annerledes og spennende. Det kan virke ærligere for en som sliter med dårlig selvtillit, som ofte kan anta at denne nye personen ikke føler at de må gi dem komplimenter fordi de er i et forhold, lyve eller overdrive.

Gråsonen

De fleste mennesker anser utroskap som noe enten sort eller hvitt. Det viser seg at det finnes mange nyanser av grå imellom. Hvorfor er noen utro og noen ikke utro?

Det kan være vondt å vite at din partner har vært utro mot deg, men det hjelper ikke å generalisere dem. Folk som er utro er ikke onde mennesker. Det finnes rikelig med flotte, herlige folk som er utro. Mennesker gjør dumme ting, men det gjør oss ikke til onde vesener.

Vi liker å tro at folk er utro fordi de ikke er fornøyd med forholdet sitt. I mange tilfeller kan det stemme. Mange mennesker som er utro, er ikke på jakt etter noe de føler mangler fra forholder deres. Disse menneskene sliter derimot med forholdet de har med seg selv.

De føler seg fortapt, eller føler at en del av dem selv mangler, og da ser de etter anledninger til å fylle dette gapende tomrommet. De prøver å løse indre konflikter som foregår inne i deres egne hoder og sjeler.

Løsninger

Hvis det er noe vi alle burde lære fra dette studiet, er det at utroskap betyr veldig sjeldent at du føler det er noe galt med partneren din.

Hvordan løse utroskap?

De fleste mennesker som er utro elsker partnerne sine og kunne aldri tenkt seg å gjøre noe for å såre dem. Det er grunnen til at mange er villige til å gå veldig langt for å skjule et tilfelle av utroskap fra partneren sin. Likevel kan det bidra til å ødelegge et forhold eller forårsake betydelige skader.

Utroskap trenger ikke å bety at et forhold må ta slutt, men det krever ofte samarbeidsvilje og mye arbeid å gjøre opp.

Det første steget ville være en evaluering av hvorvidt man ønsker å forbedre forholdet sitt. Noen er kanskje villige til å ofre hva enn det trengs for å fikse forholdet. Andre finner ut at de ikke ønsker å fortsette forholdet likevel. Nøkkelen for å finne ut av det er ærlighet og åpen kommunikasjon mellom deg og partneren din.

Hvis man er usikker på hvor man kan starte, er dette et godt utgangspunkt:

 • Snakk åpent med partneren din. Snakk gjerne med en parterapeut hvis det ville gjort det lettere å tenke ut en løsning.
 • Spør partneren din om de ønsker å fortsette forholdet. Ingenting garanterer at de ønsker å fortsette et forhold med noen de var utro mot, eller omvendt med noen som var utro mot dem.
 • Spør deg selv om du kan stole på deg selv eller på partneren din igjen. Hva stopper noen som har vært utro fra å gjøre det igjen? Ikke lov å være trofast hvis du mistenker at det kan skje igjen.

Hva har vi lært?

Du har kanskje hørt utrykket «Once a cheater, always a cheater» bli brukt for å beskrive noen som har vært utro. Men mennesker er ulike. Selv om noen er utro gang på gang, er det slik at andre ville virkelig aldri gjort det igjen. Alle mennesker kan ta feil, det er en del av det som gjør at vi i det hele tatt kan kalle oss selv for mennesker og ikke feilfrie roboter.

Å komme seg gjennom et tilfelle av utroskap kan ofte bidra til å styrke et forhold. Det som er absolutt nødvendig for både deg og partneren din er å være ærlige om hva dere er villige til å gjøre for hverandre og hvor grensene deres ligger. Ikke minst er det essensielt å kommunisere åpent og ikke skjule viktige ting fra hverandre.


De viktigste tegnene

Det er mange tegn på at partnere din er utro. I videoen nedenfor finner du de viktigste.